По време на декемврийските празници, наред с почивката, често се отдаваме

...
По време на декемврийските празници, наред с почивката, често се отдаваме
Коментари Харесай

Връзката ни с миналото: Защо спазваме ритуали и традиции

По време на декемврийските празници, наред с почивката, постоянно се отдаваме на осъществяването на редица ритуали и спазването на традиции, датиращи от епохи.

Каква е разликата?

На теоретичен език " традиция " значи предаване на традиции и вярвания от едно потомство на друго. " Ритуал ", въпреки това, е поредност от дейности, осъществявани по постановен ред, и който постоянно е част от по-голяма символна система, да вземем за пример вяра или философия.

Например, до момента в който празнуването на рождени дни е традиция, духването на свещите на тортата, е обред. По сходен метод, до момента в който сключването на брак е традиция, размяната на обети е обред.

Нови ритуали могат да се основават когато и да е. За да се трансфорат в традиция, те би трябвало единствено да бъдат разбрани и възпроизведени от допустимо най-вече хора.
.
Някои от тях са толкоз естествена част от ежедневието ни, че към този момент не ги разпознаваме. Специфичният метод, по който някой си прави чай или кафе заран, е обред, който извършва всекидневно.

В общи линии ритуалите са на всички места. Това повдига въпроса - за какво въобще ги имаме?

Ритуалното държание има доста отдалечен генезис. Проследяването на тези корени и тяхното развиване обаче е мъчно, защото ритуалите постоянно оставят малко или никакви физически следи, които археолозите да открият.

Засега най-хубавото доказателство за антични ритуали е умишленото погребение на близки хора. Най-старият образец е открит на планината Кармел в Израел, където преди към 130 000 години неандерталска жена е била положена от своята общественост.

Археолозите допускат също по този начин, че необятното потребление на цветни пигменти (особено яркочервени) за боядисване на тела, предмети и скални стени приказва за упражняване на " алегорично " държание, в това число ритуали. Най-старите надеждни доказателства за използването на оцветители датират отпреди 500 000-310 000 години и идват от няколко археологически обекта в Южна Африка.

Друг тип доказателства, които постоянно са неразривно свързани с ритуали и обичаи, са музикалните принадлежности. В Западна Европа са открити костни флейти, датиращи отпреди към 42 000 години. Колко дълго хората са употребявали най-първите принадлежности - човешкия глас, пляскането с ръце и тропането с крайници - остава незнайно.

Защо имаме ритуали?



Ритуалите играят доста значима роля в човешките общности по редица аргументи.

Първо, те оказват помощ да се понижат самостоятелните и груповите паники, изключително когато ние самите, нашето семейство или цялата ни общественост сме изправени пред несигурни времена или рецесия.

Изследванията демонстрират, че като се молим или пеем дружно, ние се усещаме свързани и подкрепени, а тревожността ни понижава. Това може да изясни за какво парижани са пеели заедно, до момента в който са гледали по какъв начин обичаната им катедрала Нотр Дам изгаря през 2019 година изгаря.

Ритуалите също оказват помощ за понижаване на тревогата, като ни разрешават да усещаме надзор над заобикалящата ни среда. Например новите родители може да са обезпокоени за отбраната на своето бебе. Ритуалите, които приветстват бебето в фамилията и общността, им оказват помощ да почувстват, че са създали всичко допустимо - в това число да се възползват от свръхестествена протекция - с цел да обезпечат благополучието на детето си.

Второ, ритуалите събират хората дружно, с цел да отпразнуват или да отбележат по различен метод значими стадии от живота. Раждането, завършването на учебно заведение, сключването на брак и гибелта се означават с ритуали и обичаи по целия свят. Тези събития обезпечават време и място за събиране и предизвикват хората да възобновят връзките си с приятелите и фамилията.

Тези връзки са изключително значими във времена на неприятен шанс, което оказва помощ да се изясни за какво тласъкът за поддържането им се е запазил през цялата човешка история.

Представете си, че сте живели преди десетки хиляди години, когато човешките общности са били доста по-малки и постоянно са живеели по-далеч една от друга. Ако е изригнал вулкан, разрушенията са могли да значат, че растителните и животинските запаси - съществена храна и материали, нужни за оцеляването - няма да са разполагаем в продължение на месеци, а може би и години.

Тогава би трябвало да се разчита на връзките, които поддържат хората със прилежащите общности посредством общи ритуали. Тези връзки биха насърчили шерването на ресурсите, до момента в който събитията се подобрят.

И най-после, ритуалите ни оказват помощ да запомним и споделяме големи количества културна информация. Като усвояваме даден формат или модел на държание посредством обред, можем да усвояваме информация и да си я припомняме по-лесно по-късно.

Този метод работи изумително добре, с цел да подсигурява, че информацията се предава устно за дълги интервали от време. Засега най-старата история, датирана благодарение на научни способи, е разказът на туземците гундитмара за изригването на вулкана Будж Бим, което се е случило преди 37 000 години в днешна югозападна Виктория.

Способността да запазвате информация за измененията в ландшафта, неговите растения, животни и хора в последна сметка е нараснала вероятността фамилията ви освен да оцелее, само че и да се развива.

Ритуалите ще останат

Без ритуалите и традициите, е малко евентуално човечеството да е напреднало до настоящето си равнище на културно и софтуерно развиване.

Нямаше да сме в положение непрестанно да събираме и споделяме информация, да поддържаме връзки в обширни географски региони или да прекосяваме през сложни интервали.

Въпреки че сме заобиколени от все по-сложни технологии, ритуалите през днешния ден са по-важни от когато и да било. В изискванията на рискови метеорологични феномени и спорове, които не престават да разселват хора по цялото земно кълбо, те ще работят като съществена обществена заварка, която държи нашите общности дружно.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР